SpaBeauty

Bli med på badstuereiser til Finland, Mexico og Spania!

Badstue er ikke bare godt for kropp og hud, men også for sjelen.

#Den lykkefølelsen

Et stille sted hvor du tvinges til å slappe av og stresse ned, la varmen omfavne deg og bare være tilstede i kroppen. Det er som om spenninger og bekymringer renner bort med svetten – en fysisk og mental renselse. Badstuen er som en reset-knapp. Du føler deg som et nytt menneske etterpå. Den lykksalige følelsen etter badstue, er et eget ord på finsk, saunanjälkeinen. Den skal bare nytes. Her er tre av verdens beste badstueestinasjoner.

Saunaens sagaland – Finland

I saunaens hjemland er røyken fra en saunapipe i skogen det vakreste man kan se, og alt som trengs for lykke er en velfyrt sauna ved en av de tusen sjøer til å stupe uti etterpå. Like hellig som kirken og et sted å slappe av, varme seg gjennom lange kalde vintre og løse verdensproblemer (finske presidenter er berømte for sitt saunadiplomati). Et hus uten en sauna er ikke et hjem i Finland, hvor det finnes to-tre millioner saunaer. De er fortdelt på fem millioner innbyggere og familietreff og vennebesøk starter gjerne i saunaen. En invitasjon til en families sauna er en ære! Man skal helst tenne saunailden med bare én fyrstikk, den første, og bjørkerisen skal lages med kjærlighet av riktig bjørkeslag. Oppmyket i varmt vann erstatter bladenes gode egenskaper såpe og skrubb, løsgjør skitt og gir den mykeste hud, helt naturlig.

Du finner saunaer på hytter og hoteller, båter og busser, offentlige saunas i Helsinki og Ruka Safaris ved Kuusamo i Nord-Finland har en ”saunatour” med i ni ulike saunaer.

Mayaenes renselsesseremoni

Dampbadet temazcal var en viktig del av den avanserte og mektige mayakulturen, som en helbredende og spirituell renselsesseremoni hvor kvinner forberedte seg til fødsel og krigere til kamp. Det hellige ritualet er fortsatt en levende tradisjon mange steder, og helbredelsesmetoder fra innfødt medisin har de siste årene opplevd økende interesse i Mexico. Seremonien ledes av en sjaman og starter allerede utenfor før man kryper inn i en iglo av stein som symboliserer moder jords livmor hvor man blir renset og gjenfødt. Sjamanen heller vann tilsatt medisinske urter over glødende vulkanske steiner som skaper en helbredende damp. Ilden som varmer opp steinene er alltid vendt mot øst, der sola står opp. Det er ikke uvanlig at man opplever visjoner under seremonien som blir tolket etterpå. En magisk opplevelse!

Temazcal tilbys mange steder langs feriekysten Riviera Maya, for eksempel på øya Cozumel, i Playa del Carmen, i Cancún og i opplevelsesparkene Xcaret og Xel-Há.

Maurernes dampende arv

500 år etter at de stengte dørene for godt da maurerne ble kastet ut etter 800 år på spansk jord åpner nå mauriske badehus igjen rundt om i Spania. Maurerne hadde perfeksjonert romernes badetradisjon og Spanias nye hammamer ønsker å gjenskape den opprinnelige atmosfæren. Arkitekturen og dekoren i mørke dampende rom med flakkende lamper og eksotiske aromaer tar deg rett tilbake til det som i middelalderen var et skjønnhetens, helsens og sansenes rike. Badet består av bassenger i forskjellig temperatur til å veksle mellom, fra glohett til iskaldt, og et tyrkisk dampbad med lavere temperatur enn en vanlig badstue, men med høyere luftfuktighet på nærmere 100 %. Den tette aromatisk dampen av urter og eteriske oljer skal rense og fukte luftveiene og lindre luftveisplager og skaper en drømmeaktig opplevelse.

Spanske byer som Barcelona, Madrid, Málaga, Granada, Sevilla og Córdoba har lekre og stemningsfulle hammamer som også tilbyr herlige massasjer og andre behandlinger.

 

Kilder og referanser:

Craig Robinson, Andrew Weil: 8 Weeks to Optimum Health, Irene McGarvie: The Sweat Lodge is for Everyone, Arja Saijonmaa: SAUNA – Min väg till skönhet och indre ro

Foto:

Elin Sætersdal, Ruka Sauna Tour/ Elina Sirparanta/Visit Finland, Temazcal Cozumel, Rituels d’Orient/Barcelona og Radiant Health

Elin Sætersdal

Legg til en kommentar

Instagram

Username or hashtag @spabeautymag is incorrect.

Advertisement

SpaBeauty