SpaBeauty

Gå for gull!

Gull har vært brukt som skjønnhetsfremmende middel i over 4500 år. Nå får det edle metallet sin renessanse i kosmetisk bruk.

Livseliksir

Gull er absolutt ikke noe nytt skjønnhetstriks. Kleopatra sov med maske av gull for å gi huden glød og ga skjønnhetssøvnen en ny betydning. Men allerede 2500 f.Kr. brukte kineserene gull som medisin. Inderne brukte gull i en form for ayurvedisk medisin for fornyelse og revitalisering av kroppen. De kalte det for «Swarna Bhasma». Alkymister refererte til gull som «livseliksir», mens de som led av nervesykdommer fikk gull som medisin for å lindre sine plager.

Medisinske egenskaper

Moderne, vitenskapelig evaluering av gull kom ikke før i 1857. Da fant Michael Faraday ut at gullvæsker fikk fargen sin ved at størrelsen på gullpartiklene var så liten. På begynnelsen av 1900-tallet ble gull brukt i medisin mot syfilis, og i 1920 oppdaget Robert Koch den bakteriostatiske effekten gull har og begynte å bruke det i behandling av tuberkolose.

Masker, dryss og produktingredienser

Nå blir gull hovedsaklig brukt som medisin for revmatiske sykdommer som revmatisk artritt. Men også beautysindustrien har de siste årene gjenoppdaget det eldgamle skjønnhetsmiddelet. Den siste tiden har markedet eksplodert med kosmetiske produkter som inneholder gull – med velbegrunnede løfter om å gi en aldrende hud ny glød. Vi snakker både gullmasker i skjønnhetsbehandlinger i salong, vann med gulldryss og i produktene som du kjøper med deg hjem.

10 fordeler med gull i kosmetikk

1. Rynker, fine linjer, flekker kan reduseres

Gull kan aktivere basalcellene i huden. Dermed reduseres rynker, fine linjer, flekker og merker på huden. Det gir huden et yngre utseende.

2. Stimulerer hudcellene

Gull inneholder ioner som hjelper til å stimulere celler, nerver og årer i kroppen din. Det fører videre til forbedret blodsirkulasjon. Dette vil øke metabolismen av hudceller og utskillelse av avfallsstoffer og gi deg en sunnere friskere hud.

3. Forebygger for tidlig aldring av huden

Tørrhet i huden kan føre til for tidlig aldring. Bruk av gull kan redusere tørrhet i huden og hjelper til med å øke metabolismen. Dette vil forhindre at huden eldes for tidlig.

4. Lysner ujevn hudfarge

Kleopatra brukte en gullmaske hver kveld for å forbedre hudens farge og holde huden ungdommelig, glødende og vakker.

5. Reduserer nedbrytingen av kollagen

Kollagennivået i kroppen begynner å gå nedover fra man er 25 år. Det er da du legger merke til endringene på huden din. Hudpleie med gull kan redusere nedbrytingen av kollagennivået i hudceller.

6. Behandler solskader

Produksjon av melanin eller svart pigment i huden er ansvarlig for at huden blir brun når den blir utsatt for sollys. Produksjonen av melanin i kroppen kan reduseres ved bruk av gull.

7. Behandler allergier

Egypterne trodde at gull har medisinske egenskaper som kan hjelpe til med å helbrede enklete sykdommer. Antioksidant-egenskapene som er tilstede i gull bidrar til å øke blodsirkulasjonen som fører til reduksjon i akne og andre hudallergier.

8. Behandler betennelse

Gull sies å ha anti-bakterielle og anti-inflammasjonsegenskaper som hjelper oksygen til å komme inn i huden for fornyelse av cellene. Dette bidrar til å behandle sår og andre inflammatoriske forstyrrelser i huden.

9. Øker elastisitet i huden

Bruk av gull kan bryte ned elastinet mer gradvis og gjenopprette elastisiteten til vevet. Dette vil bremse at huden sagger.

10. Gir glød

Gull hjelper til med å forbedre blodsirkulasjonen, og dermed hjelper det til å opprettholde hudens fuktighetsnivå. De små partiklene av gull blir absorbert i huden og gir en fin glød.

Noen interessante gullfakta:

ifølge pågående kreftstudier kan bruk av nanopartikler av gull ødelegge ondartede celler i kroppen. Nettopp på grunn av dette har det blitt interessant å undersøke innlemmelse av nanopartikler av gull i hudpleie.

en studie av Journal of the American Medical Association testet gull på lavt blodsirkulasjonssår med positive resultater. Ytterligere forskningsstudier tyder på at gull også kan være gunstig når det gjelder behandling av autoimmune sykdommer og betennelser.

Produkter:

 

Shangpree, Gold Hydrogel Eyes Mask, kr 499.

 

 

 

 

 

 

 

Peter Thomas Roth, 24K Gold Mask, kr 939.

 

 

 

 

 

La Prairie, Cellular Radiance Perfecting Fluide Pure Gold, kr 4695.
Julisis, Eyemulsion, kr 2250.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carita, Progressif La Crème Parfaite 3 Ors, kr 2990.
Omorovicza, Gold Night Drops, kr 1850.
ProfiDerm, Gold Wrinkles Smoothing Serum, kr 1825 for 8 stk.
Shangpree, Gold Premium Ampoule, kr 499 for 5 stk.
Oribe, Gold Envy Luminous Face Mask, kr 950.

Litt om sølv!

De antimikrobielle egenskapene til sølv har vært kjent for kulturer over hele verden i mange århundrer. Fønikerne lagret vann og andre væsker i sølvbelagte flasker for å motvirke forurensning av mikrober. Sølvpenger ble brukt i melkeflasker for å holde melken frisk, og vanntanker i skip og fly som er «silvered» er i stand til å gjøre vannkoking i flere måneder.

Hippokrates brukte sølv for behandling av magesår og for å fremskynde sårheling, mens kinesere og egyptere brukte sølv i både medisin og kosmetikk. I 1884 ble det vanlig å dryppe sølvnitrat i øynene på nyfødte barn av gonore-smittede mødre, for å forhindre overføring av sykdommen til barnet under fødsel.

I 1893 ble den antibakterielle effektiviteten til forskjellige metaller notert, og denne egenskapen ble kalt den oligodynamiske effekten. Det ble senere oppdaget at sølv har den mest effektive antibakterielle virkningen, samtidig som at metallet var minst giftig. Sølv ble ofte brukt i medisinske behandlinger. For eksempel ble sårede soldater under første verdenskrig behandlet med sølv for å hindre mikrobiell vekst.

Sølv i kosmetikk:

  • brukes hovedsaklig til behandling av akne (antimikrobiell og antibakteriell), sensitiv hud og noen ganger som en antiage ingrediens.
  • brukes ofte for å sikre renslighet i kosmetisk utstyr, for eksempel i sminkeverktøy, hårbørster, krølltenger, folier til elektriske barbermaskiner, fotmassasjeapparater, tannbørster, flaskebørster, gummihansker og hårfønere.
  • brukes ofte i såper, tannkrem, våtservietter, deodoranter, leppeprodukter, samt ansikts- og kroppskum.

Produkter:

Murad, Clarifying Cleanser, kr 469.
Julisis, Silver Elixir Night, kr 2200.

 

Kilder:

www.researchgate.net

www.educatedtherapist.com

www.microbewiki.kenyon.edu

www.futurederm.com

www.tatcha.com

www.wikipedia.org

 

Grethe Marie Grimen

Legg til en kommentar

Instagram

Username or hashtag @spabeautymag is incorrect.

Advertisement

SpaBeauty