SpaBeauty

Kampen for balanse i huden

Prøver vi for mye forskjellig på huden eller bruker vi feil produkter, kan vi fort skape ubalanse i huden vår. Bør vi da gjøre en justering, eller skal vi fortsette rutinen som før?

Hva er utforingen med å alltid ha samme hudpleierutine?

Vi snakker mye om hudpleierutiner, og vi mennesker trenger rutiner. Vi trenger faste intervaller og mønstre for å bruke hode og krefter på andre ting. Rutiner og mønstre gjør at du hver dag slipper å planlegge ruten til jobb, tidspunktet du har tenkt å være der eller om du skal spise lunsj eller ikke. Hudens behov endrer seg. Om du går ute i den krispe høstluften eller i iskald vintervind kan du merke at huden strammer seg litt. Du ville ikke opplevd det samme en fin sommerdag. Om sommeren bruker du kanskje en lett olje, men når høsten og vinteren kommer er det mer naturlig, og ikke minst nødvendig, å bruke en fetere olje sammen med en god krem over for å holde fett og fuktighet i huden i balanse. Litt som en person som balanserer på line, må vi kompensere for å holde balansen i huden. Huden er et skjørt og finjustert organ som kan være like utfordrende å forstå som et skrikende spedbarn. Du må kjenne det og historikken godt for å vite hva det trenger. Huden blir påvirket av det du spiser og drikker, medisiner, vind, forurensning, temperatur, trening, svetting, produkter og så videre. Har du langt hår vil også produktene du bruker i håret ditt berøre og påvirke huden din.

Gjør balansen tilgjengelig

Mikroorganismene som vi har i hudlagene er vanskelige å følge med på, for vi kan jo ikke akkurat se dem. Vasker du ansiktet med feil pH så kan disse mikroorganismene bli svekket slik at huden kommer i ubalanse. Da vil det for eksempel hjelpe å bruke et renseprodukt med balansert pH 5.0 og probiotika, altså sunne mikroorganismer for huden. En normal hud om sommeren kan bli tørr om vinteren og vil trenge en hydrerende krem eller god fuktmaske. Kroppen vår har en tendens til å ta til seg det den trenger. Om du for eksempel smører på for mye krem vil den ta til seg det den trenger, og så forkaste resten. Og når en fuktmaske trekker raskt inn så var det kanskje ett behov huden din hadde akkurat da. Vi har ikke alle behov for tilskudd av vitamin C eller B i kroppen hver eneste dag, og om dette er tilgjengelig i maten vi spiser vil kroppen ta det til seg når den trenger det. Men om det ikke er tilgjengelig, og kroppen egentlig trenger det, så vil du med tiden oppleve ubalanse som for eksempel vises som rød, irritert, tørr eller kvisete hud.

Det krever noe av oss å få en hud i balanse

Balanse i huden er komplisert, og det er mange faktorer. Men du kan starte med å begynne å lytte til den! Forstå den, kompensere og justere når den trenger det. Det kan være en liten kamp, og vi vil trenge gode verktøy for å vinne denne kampen. Som ett spedbarn er huden vår individuell, og som en mor så er det du som best kan forstå hvorfor den skriker. Ser du ubalanse i huden, tenk tilbake på hvilke endringer som kan ha påført ubalansen. Kan det ha noe med at maten du spiser eller produktene du bruker ikke er bra for huden din? Været og de store temperaturforskjellene vi kan ha her i Norge har også stor påvirking på huden vår.

Vinnernøkkelen

En god rutine er viktig, men målet med rutinen er å ha balanse. Derfor må rutinen endre seg når balansen endrer seg. Vi alle ønsker oss en balansert hud med en sunn og frisk glød uansett alder. Juster rutinen din, og kanskje akkurat det er nøkkelen for å vinne kampen om balanse i huden.

Marina Engervik

Legg til en kommentar

Instagram

Username or hashtag @spabeautymag is incorrect.

Advertisement

SpaBeauty