SpaBeauty

Mona Lisa Touch – behandlingen for deg som har tørket inn nedentil

Ingen kvinner slipper unna vaginal atrofi. Her er behandlingen som får slutt på elendigheten.

Underlivet klør, brenner, blør og svir, og du får utflod og gjentatte infeksjoner. Du lider av vaginal atrofi, noe ingen kvinner slipper unna! I verste fall betyr det kroken på døra for sexlivet.

Ingen grunn til å lide i stillhet

– Veldig mange unngår å søke hjelp fordi de synes det er pinlig å snakke med legen eller fordi de rett og slett godtar at tilstanden er en naturlig del av det å bli eldre. Få er klar over at atrofi kan behandles med stort sett vellykket resultat, forteller Dr. Nahid Heydarpanah, overlege og spesialist i kvinnesykdommer ved Bærum Gynekolog til SpaBeauty.
I min praksis ser jeg vaginal atrofi hos nesten alle kvinner i klimakteriet i forbindelse med gynekologiske undersøkelser. Man kan også se samme symptomer hos unge kvinner som nylig har født. De vil også ha effekt av behandlingen. Jeg tror ærlig talt ikke så mange kvinner egentlig vet noe om vaginal atrofi fordi tilstanden er så omhyggelig pakket inn i en rekke andre lidelser slik som inkontinens, nattetissing, infeksjoner, katarrer og betennelser. Atrofi er i regelen nevnte tilstanders «mor», forklarer legen.

Dr. Nahid Heydarpanah ser gode resultater av laserbehandlingen.

Hormonell ubalanse

Vaginal atrofi skyldes nedsatt eller manglende østrogen, eller en ubalanse i hormonene som gjør at livmorslimhinnen som normalt er en centimeter tykk reduseres til knapt en millimeter. Dette gir kløe, svie og brennende følelse, smertefulle samleier, rifter i skjeden, inkontinens, skjede- og blærekatarr. Ingen kvinner unngår vaginal atrofi, og svært mange lider i stillhet fordi de ikke vet at det finnes god hjelp å få.

Legger underlivet brakk

– Veldig få pasienter vegrer seg for å innrømme at underlivet deres ligger «brakk», at det er tørt og skjørt «der nede» og at de gruer seg for å ha samleie fordi det er blitt så smertefullt eller at samleie nærmest er blitt synonymt med «bivirkninger» som infeksjoner og katarrer. Mange velger å avslutte sitt sexliv med partneren mens andre i en periode bruker glidekremer. For mange blir dette dessverre negativt, og sex blir valgt bort, sier Nahid.
Heldigvis finnes det hjelp! Nahid har det siste året hjulpet en rekke kvinner som lider av vaginal atrofi med «Mona Lisa Touch laser».

Gode resultater

Foreløpig er ikke metoden så godt kjent som Nahid skulle ønske. Det kan skyldes at den gode nyheten har druknet i debatten rundt kvinner som ønsker å fikse på utseendet nedentil.
– Mona Lisa touch er ikke en kosmetisk behandling, men en medisinsk laserbehandling og skal utføres av gynekolog, presiserer overlegen.
Behandlingen hjelper også på inkontinens og nattetissing (nocturi) som ikke må forveksles med overaktiv blære. Nahid forklarer at inkontinens er en gjenganger i praksisen hennes, og at Mona Lisa Touch er til god nytte uansett alder. Hun har behandlet kvinner helt ned i slutten av 20-årene med inkontinens med utelukkende gode resultater.

Tre behandlinger er nok

Tre behandlinger med seks ukers mellomrom som hver seg tar fem minutter er alt som skal til for å få orden på årelange problemer. Før behandling settes i gang må du ta eller nylig ha tatt celleprøve med negativt resultat. Det er ingen nedre eller øvre aldersgrense for behandlingen, du trenger ikke henvisning fra fastlege. Det trengs heller ikke settes bedøvelse, noe som er med på å korte ned behandlingstiden.
– Forutsatt at pasienten har tatt en serie på tre behandlinger viser all erfaring med laseren at slimhinnene holder seg fuktige i flere år, men varigheten er selvfølgelig individuell! Prisen for behandlingen hos meg ligger en tredjedel lavere enn i Europa generelt. Kvinner som har gjennomgått cellegift og strålebehandling får et enda bedre tilbud, sier Nahid som håper at ryktet sprer seg slik at alle kvinner kan leve et fullverdig og godt liv med sitt underliv!

Det virker!

SpaBeautys medarbeider er i godt selskap med tusenvis av norske kvinner som lider av vaginal atrofi i forbindelse med overgangsalderen. Eller mer korrekt, hun var. Hennes atrofi er borte, noe hun kjenner på og gleder seg over hver dag. Hun fikk sin feminitet tilbake allerede etter to behandlinger.
– Jeg gruet meg veldig fordi jeg forbinder alt som har med underlivsundersøkelser å gjøre med noe som gjør veldig vondt. Heldigvis grudde jeg meg forgjeves. En laserstav ble ført opp i skjeden, og etter noen minutter kjente jeg at laserstaven roterte litt rundt. Bortsett fra litt svie i noen få sekunder på slutten så gjorde det ikke vondt, sier hun.
Hun forteller at i de påfølgende to-tre dagene kjente hun en diffus og rar følelse i underlivet, men så begynner effekten å komme. Ni uker og to behandlinger senere gleder hun seg til effekten av tredje behandling som straks står for tur!

Fakta om Mona Lisa Touch

DEKA utvilet en ny behandlingsmetode i Italia i 2008, en CO2 laser som ved påvirkning av vevet gjenskaper mesteparten av elastisiteten og fuktbalansen i skjeden. Behandlingen er i dag tilgjengelig i 70 land, og siden 2012 er det blitt foretatt over 2 millioner behandlinger i hele verden med 90 prosent fornøyde pasienter. Laseren stimulerer produksjonen av kollagen og øker blodgjennomstrømmingen i slimhinnen.
I Danmark ble metoden tilgjengelig i 2013 der de per i dag har behandlet et stort antall kreftrammede kvinner på Hvidovre Sygehus. Disse kan ikke bruke østrogentilskudd for sin vaginale atrofi, og har i praksis ingen andre behandlinger å ty til. Det finnes ingen risiko eller rapporterte bivirkninger forbundet med behandlingen.

Berit Kvifte

Legg til en kommentar

Instagram

Username or hashtag @spabeautymag is incorrect.

Advertisement

SpaBeauty