SpaBeauty

Pels Pels – stedet for tradisjonell barbering og en real drink!

I det du trår innenfor døren til Pels Pels sin barbersalong i Storgata i Oslo får du følelsen av å være et helt annet sted i verden.

Barbershop på norsk

Norske menn har ikke lenger noen tradisjon for å gå til barberer. Akkurat dét vil Pels Pels gjøre  noe med! En barbersalong er noe vi forbinder med gamle filmer og reiser til i Italia der hver småby har sin barberer. Lokalene til Pels Pels har et historisk sus over seg, noe eierne virkelig har vært flinke til å ta vare på. Bygården er nemlig fra 1837, og er derfor en av Oslos eldste gjenstående. Bygget har huset byens første katolske kapell, og noen husker kanskje konfeksjonsbutikken for pels som lå nettopp der. Det har passende nok gitt navnet til barbersalongen og fasadeskiltet.

Pels Pels ligger i en bygård fra 1837.

Tar vare på tradisjonen

Barbersalongen er bygget etter modell fra de klassiske salongene i Storbritannia med stoler fra mellomkrigstiden og hvor det er én vask til hver stol. Det klassiske, sjakkrutete gulvet passer perfekt til det rå, mandige lokalet. De aller fleste barbererne er også hentet fra land der barberyrket fortsatt er en tradisjon og et fag, så du må kanskje også bryne deg litt på engelsken din. Heldigvis har barberfaget også fanget interessen til noen norske.

Mühle R89 produseres i Mühles egen fabrikk i Stützengrün. Tradisjonell barberhøvel i klassisk design, også kalt «safety razor».

Fra popup til samarbeid med Himkok

Daglig leder på Pels Pels, Andreas Doppelmayer, forteller at det hele startet med nettbutikken barbershop.no og etter hvert butikken Dapper som de har på Grünerløkka. De lagde en popup- barbershop i butikken som skulle være en ukes tid, men den ble såpass populær at den bare ble. Så fikk de forespørsel fra baren Himkok om de var interessert i å lage en barbershop i deres lokaler, og i 2015 ble Pels Pels en realitet. Derfor kan du også nyte en drink fra Himkoks eget destilleri mens du venter på din tur.

– Det skapte mest blest i starten. Da var det kult og morsomt. Men vi åpner jo tidlig på morgenen, så de fleste som benytter seg av det tilbudet er de som kommer på ettermiddagen. Eller så går de til baren selv etter selve barberingen, sier Andreas Doppelmayer. I tillegg til Pels Pels tok de over Oslos eldste barbershop Schüszler, som de har bevart slik den var, og har nystartet avdeling på Grünerløkka som erstatter salongen hos Dapper.

Captain Fawcett´s Moustache Wax med Ylang Ylang essensiell olje. Håndlaget i England etter tradisjonell oppskrift.

Barberere – ikke frisører

Det er ingen frisører som jobber på Pels Pels, bare barberere. Det er et eget håndverk å være barberer, og de har gått på skole på et barberakademi. Det er nemlig en kunst å skulle håndtere en kniv, og det krever stor presisjon og mange års trening. Derfor har de faktisk også ulike priser, og du betaler selvfølgelig mest for den han eller hun som kan smykke seg med tittelen Master Barber.

– I starten var det jo mange som syntes det var stas å få til et skjegg, og det ble en stor trend å bruke skjeggolje. Nå er det kanskje ikke en trend i den forstand lengre, for nå har de jo skjegg og de er flinke med å stelle det med skjeggolje. Men vi ser en økning på det å barbere seg med en skikkelig høvel med ordentlige blad. Menn har skjønt at det gir bedre barbering, er bedre for huden og ikke minst miljøet, siden du slipper plastikken. Dessuten er det så mye billigere enn høvler som du må skifte blader på stadig vekk, sier Andreas Doppelmayer.

Han merker generelt at menn er mer opptatt av kvalitet. De kjøper dyrere produkter, både fordi de liker dem og fordi de skjønner at de trenger å bruke veldig mye mindre produkt.

 

Sukesssoppskriften:

  • Salvador Chanza, eller Lord Jack Knife som han også kalles, er en av verdens beste barberere, og har vært med fra starten av. Han er også en av eierne. Han reiser også verden rundt for å undervise i barberyrket.
  • Hver barberer er hentet inn og godkjent av Salvador Chanza.
  • Kvalitet, tradisjon og historie er viktig.
  • De har valgt en stil de liker selv og gode produkter som de bruker selv.
  • De er tro mot barbertradisjonen, samtidig som de prøver å tenke utenfor boksen.

Profil:

Bedrift: Pels Pels

Hvor: Oslo

Profil: Barbersalong tilknyttet Himkok. Fokus på kvalitet og høy kompetanse innen barberfaget.

Tone Skipá

Legg til en kommentar

Instagram

Username or hashtag @spabeautymag is incorrect.

Advertisement

SpaBeauty