SpaBeauty

Doktor Diana rydder opp!

Dermalogica-veteranen Diana Howard om stamcellebløff og plantekjemi som faktisk virker!

Brenner for å opplyse forbrukerne

Mange selskaper lover altfor mye. Deres produkter skal gjøre både det ene og det andre. Men forbrukerne er jo ikke dumme, sier Ph.D. Diana Howard, Vice President of Research & Development hos Dermalogica og The International Dermal Institute. Den engasjerte hudlegen, forskeren, biokjemikeren, forfatteren og foredragsholderen har vært i kosmetikkbransjen i hele 34 år. Vi kan love at denne dama er engasjert på flere felter. Hun er definitivt opptatt av å videreformidle sin kunnskap. Og om hun selv sier, er hun ikke så opptatt av hvem som stiller spørsmålene.

– Vi ser på våre profesjonelle plattformer at det faktisk er veldig mange vanlige forbrukere som stiller spørsmål. Folk er nysgjerrige og vil vite mye mer om huden og ingredienser som finnes i produktene. Mange er faktisk veldig opplyste, sier Dr. Diana Howard.

Synergier mellom planter og syntetiske ingredienser

I sitt arbeid for å opplyse og spre kunnskap bruker doktor Diana både sosiale medier, holder foredrag og underviser. Mye av tiden bruker hun til å reise jorden rundt. Både å gi informasjon, men også for å hente inn informasjon til videre utvikling av produkter. Mange av ingrediensene hun bruker er blant annet hentet fra naturen i Japan, Hawaii og Sør-Afrika. Hennes store interesse for hva naturen selv faktisk kan gjøre for huden din førte til at hun også tok en doktorgrad (Ph.D.) i plantebiokjemi fra University of California i Los Angeles. Hun har vært en ledende forsker på synergier mellom planter og syntetiske ingredienser som peptider og syrer, noe forbrukerne drar nytte av den dag i dag.

Stamceller fra planter – superingrediens eller salgstriks?

Med så mange år bak beskyttelsesbriller i laboratorium for å forske på planters innvirkning på huden, var det naturlig å snakke med Diana Howard om nettopp dette. En av de tingene som opprører henne mest er det hun mener er feilinformasjon om ingredienser, og igjen det at produsentene lover mye mer enn hva som er reelt mulig.

– Det er så mye feil informasjon ute, og det er jo industrien selv som sender ut det meste av denne informasjonen som vi tror på. Mange selskaper lover både det ene og det andre, at deres produkt inneholder en spesiell ingrediens som gjør underverker huden. Det er selskaper som påstår at stamceller fra planter er gunstig for menneskehud. ”Dere må kjøpe vårt produkt fordi vi har plantestamceller inne i det”. Det er jo ikke sant! Men en gjennomsnittsforbruker har ingen forutsetning for å vite det. De har hørt ordet stamceller, og at det blir brukt til å behandle enkelte krefttyper og genetiske sykdommer. Og om et produkt har stamceller så må det jo være bra, ikke sant? Men stamceller fra planter i seg selv kan ikke gjøre noe som helst for menneskehud, påpeker Howard. Hun synes synd på forbrukerne, som ikke har mulighet til å stille spørsmål noe sted.

Ingen genetisk match = ingen effekt

Som illustrasjon av det som i bunn og grunn må kalles en stamcellebløff, sammenlikner hun med prosedyren bak stamcelletransplantasjon i kreftbehandling, der behandlerne aller helst vil høste dine egne stamceller. Om man får stamceller fra noen andre, kan det få katastrofale konsekvenser om det ikke matcher. Det er altså prekært for organer, når man ikke får noe form for reaksjon.

– Man får altså stamceller fra en plante som du skal putte på toppen av menneskehuden og forvente at det skal gå inn og bli en del av huden. Men det fungerer ikke. Det er jo en plante! Den har ikke en gang den samme genetiske likheten med en menneskecelle, sier Dr. Diana Howard.
Men de bruker jo stamceller i produktene, hva er det da som skjer?

– Det som egentlig skjer når man snakker om stamceller, er at de tar en plante som de skader og kutter den slik at det dannes et kallusmateriale (red. anm.: medisinsk betegnelse på den midlertidige samling av fibroblaster og kondroblaster rundt et ferskt brudd, oftest brukt om benbrudd) som man differensierer stamceller fra. Så dyrker de dette i en næringsrik masse med peptider, aminosyrer, vitaminer og så videre, og her reproduserer cellene seg selv. Det er som når du kutter en plante fra hagen og setter den i et glass med vann, så vil det vokse ut røtter etter en ukes tid. Det at du skader den skaper en differensiering slik at stamcellene nå kan lage rotceller. Så filtres dette og puttes i det produktet de lager. Og så sier de at produktet har stamceller. Vel, de har egentlig ikke stamceller, men en næringsrik masse der det har vokst opp stamceller. Man skal være forsiktig, for de fleste tester er gjort i reagensrør. Altså kan de ha annen effekt på huden din. Det er altså ingen forskningsbaserte bevis på at stamceller kan gjøre noe for huden din når det er smurt utenpå. Det er mye bedre å putte vitaminer på huden i stedet, forklarer Dr. Diana Howard.

Tror på kraften i plantekjemi

Plantekraft i andre former er hun derimot overbevist om at er fantastisk! Med en Ph.D. i plantebiokjemi har hun forsket i mange år på kraften fra phytokjemi i planter. Hun elsker å bruke ekstrakter fra kamelia, hvit te, lakris og andre bemerkelsesverdige planter som har phytokjemikalier i seg. De har faktisk stor effekt når de påføres utenpå huden.En plante kan ha veldig mange egenskaper og virkemåter på huden, og å komme frem til hvilken del av en plante som virker best på et spesielt hudproblem er en langvarig prosess.

– Vi tar inn en plante til laboratoriet, og vi dyrker den opp i ulike type oppløsninger. Så lager vi mange ekstrakter av det, som igjen blir tilsatt i ulike fraksjoner. Så lager vi nye ekstrakter av det igjen. Ekstrakten blir så renset, og testet for hvilken effekt de har på cellemembran, fibroblaster og så videre. En lakrisekstrakt kan med andre ord finnes i flere hundre varianter som har ulike virkinger på huden. Etter at man har funnet ut hvilken ekstrakt som er best til vårt formål må vi finne ut av i hvilken konsentrasjon ingrediensen gir størst effekt på huden. For eksempel har man funnet ut at 1,1% lakrisekstrakt hjelper med å lysne hyperpigmentering når det påføres huden over en åtte ukers tid, og så formulerer man en krem ut ifra det, sier Dr. Diana Howard.

– Det er kjemi i alt

Nettopp på grunn av denne kunnskapen om fremstilling av essenser og oljer fra naturlige planter elsker hun å diskutere med de som bare vil bruke naturlige produkter som ikke har vært gjennom kjemiske prosesser på huden.

– De vil bruke naturlige produkter på huden fordi de er naturlige og fordi de ikke vil ha kjemikalier på huden. Men vet de egentlige hvordan denne naturlige essensen ble laget? Plantene blir jo til ekstrakter med kjemikalier, og så har de blandet dem igjen med andre ekstrakter og oljer. Uansett hvordan man snur og vender på så må det en kjemisk prosess til for å få til denne naturlige essensen. Hele naturen er en kjemisk prosess. Du kan mose rosmarin i en morter, og klappe det på huden. Selv da har du selv gjort en kjemisk prosess. Det er kjemi, sier en engasjert Dr. Diana Howard, som ser det som sin oppgave å opplyse både forbrukerne og kosmetikkbransjen på innsiden.

 

Tone Skipá

Legg til en kommentar

Instagram

Username or hashtag @spabeautymag is incorrect.

Advertisement

SpaBeauty