SpaBeauty

Probiotika – helsens hemmelige våpen

Det yrende livet innvendige er livsviktig for god helse og vakker hud!

Ja til bakterier!

Ettersom det forskes stadig mer på rollen til bakteriefloraen i tarmsystemet, er det slått fast at en sunn mikroflora i mage og tarm avgjørende for god helse. Ikke bare når det gjelder diaré eller irritert mage, men alt fra autoimmune sykdommer og hjertehelse til frisk og sunn hud. Probiotika (fra gresk pro + bios, som betyr «for livet») er bakterier som bidrar til å holde den naturlige balansen av mikrober i tarmen. I tarmen vår har vi 100 trillioner bakterier, og dette er 10 ganger mer enn det vi har celler i kroppen. Bakteriene i tarmen, som til sammen veier ca 1,5 kilo, har mange ulike oppgaver. De skal beskytte oss mot inntrengende «slemme» bakterier, virus og sopp, de er med på å produsere kortkjedede fettsyrer ved å spise ufordøyde karbohydrater, de syntetiserer enkelte vitaminer, for eksempel vitamin K, og de utgjør en veldig stor del av avføringen. I tillegg ser det ut til at tarmbakteriene våre spiller en viktig rolle for utviklingen av både kreft, inflammatoriske tarmsykdommer, allergi, fedme og ulike tilstander i huden. Den ideelle balansen mellom bakteriene er 85 prosent «gode» og 15 prosent «dårlige».

Fyll på!

Slurver du med kostholdet, stresser eller drikker for mye alkohol klusser du det skikkelig til for balansen i tarmen. Det samme om du må gjennomgå hyppige antibiotikakurer. Da er det et must med påfyll av probiotika for å unngå at bakteriefloraen blir fullstendig ramponert og svarer med soppangrep både «her og der». Det samme gjelder diaré, luft i magen og andre diffuse symptomer på at magen er i ulage.

Ikke vask deg syk

Renslighet er bra, men overdriver du, tar du knekken på «førstelinje-forsvaret» ditt som er huden som er det største organet ditt. I sterk kontrast til tanken om god mikroøkologi i kroppen, bombarderes vi med kampanjer om antimikrobielle produkter som tar sikte på å utradere mikroøkologien utenfra. Industrien skiller så visst ikke på gode eller dårlige bakterier, men kjører på med antibakterielle såper som er kjent for å forstyrre den naturlige økologien i kroppen og på huden. Vi oppfordres til å dusje to ganger daglig, og for all del ikke være bekjente av normale kroppsdufter. Nei, vi skal vaskes og dynkes til vi blir «antibakterielle», og dessverre blir vi vår egen verste fiende fordi vi utraderer de som skal være våre «allierte», nemlig de gode og viktige bakteriene som lever på huden.

Supervåpen!

Er tarmen i ubalanse, vil huden i mange tilfeller «sladre» i form av kviser, kløe, flassing, rødmusset hud, eksem, utslett, med mer. Veien til kremkrukken er kort, men dessverre er det ofte som å skvette vann på gåsa. Du må tenke innenfra og ut. Tenk forsvar, tenk strategisk, tenk at du skal gi støtte til en hel liten «hær» i tarmen som har til oppgave å slå fienden for deretter å skape ro og balanse. Supervåpenet heter probiotika og tilhører de såkalt gram-positive bakteriene, men det finnes unntak. Enkelte stammer av den gram-negative E. coli kan brukes som probiotika.
Den største gruppen av probiotiske bakterier i tarmen er melkesyrebakterier, hvorav laktobasiller, som finnes i varierende mengder i kefir, kulturmelk, yoghurt, miso, syltede grønnsaker, surkål og ulike oster. Den nest største gruppen probiotika er bifidobakterier, dernest streptococcus thermophilus (ikke det samme som sykdomsframkallende streptokokker) og enterococcus fæcium. Probiotika finnes også tilgjengelig som kosttilskudd. Produktet inneholder ulike blandinger med 30 – 35 bakteriestrenger som er mest vanlig hos de fleste av oss. Med på kjøpet får du prebiotika som er matpakke med kostfiber til «soldatene» som skal kjempe seg gjennom alle syv kilometere med tarm.

Fakta om probiotika

  • Det er flere grunner til at det er viktig å få i seg rikelig med kostfiber gjennom maten. En av dem er at fiber er mat for de gode tarmbakterier (probiotika) som ellers vil dø av sult. Fiberets betydning for tarmfloraen kalles prebiotisk. Betegnelsen er av gresk opprinnelse og betyr ”forutsetning for livet”.
  • Tarmen i det nyfødte barnet, er steril inntil den blir kolonisert av morens, og etter hvert farens, familiens og nærmiljøets bakterieflora. Dette er årsaken til at så mange autoimmune sykdommer kan betraktes som arvelige.

Tone Skipá

Legg til en kommentar

Instagram

Username or hashtag @spabeautymag is incorrect.

Advertisement

SpaBeauty