SpaBeauty

Ta helgekosen tilbake!

Enkle og små grep over tid er det som må til for å få renset ut kroppen og bli kvitt kiloene.

Korte detoxkurer gir effekt der og da, og kan være motivasjon til å fortsette en sunn livstil med helsebringende kosthold og trening. Men om du virkelig vil ha langsiktig effekt må du gjøre noen grep om blant annet vanene dine.
– Tenk langsiktig og helhetlig, råder klinisk ernæringsfysiolog, Liv Irene Dalby ved «www.kostforalle.no». Her får du noen gode råd for hvordan du kan komme tilbake til en sunn hverdag som både merkes på kiloene, energien og ikke minst huden din.

Planlegg innkjøp

Dalbys første bud er at du må ta lørdagskosen tilbake og bli konsekvent på å skrive handleliste.
– God planlegging forenkler mye. Skriv handleliste og ikke vær sulten når du skal i butikken. Det holder å gjøre innkjøp to ganger i uka om du er flink til å planlegge. Kutt ut alle fristelser du har planlagt å begrense. Ikke handle mer enn det du skal spise. Når søndagen kommer og du eventuelt har noe snop igjen etter lørdagen, kast det. Ta helgen tilbake! Gjør lørdagen til en kosedag og hold deg til sunne vaner resten av uka, råder Dalby.

Ikke nødvendigvis slankende

Vi har en ide om at flytende detox er alfa og omega for å få kroppen på rett kjøl.
– Jeg er ikke tilhenger av kjappe løsninger. Disse er nødvendigvis ikke så slankende heller, om du begynner å titte nærmere på vidunderkurene som lanseres. Frukt og grønt inneholder ganske mye fruktsukker og det skal du ikke ha for mye av. Juicer du mye går fordøyelsen glipp av fiber, proteiner og kalsium. Dessuten kan de fort inneholde mer kalorier enn du aner. Lynkurer på tre uker gir ikke aldri gevinst på sikt. Det er like greit å tenke på en helhetlig livsstilsendring. Det er i alle fall hva jeg alltid anbefaler, sier ernæringsfysiologen til SpaBeauty.

Drikk vann!

Start dagen med et glass vann og fyll på med en par desiliter hver timer resten av dagen. Tommelfingerregelen er 30 milliliter per kilo kroppsvekt i døgnet, så her er det bare å regn ut selv. Vann er hovedtransportøren av slaggstoffer og er leverens beste venn.
– Vann er faktisk det mest effektive og ikke minst billigste remedie du kan bruke når du skal rense ut gamle synder. Dessuten må du ikke glemme at du har en lever som faktisk er i stand til å utføre hele detoxen for deg – men under forutsetning av at den får nok vann! Og det vannet henter du gratis fra kjøkkenkranen. Kjøper du vann skal du styre unna flaskene som er tilsatt papaya, pære eller andre smaker. Flere varianter av disse viser seg å inneholde like mye sukker som cola, opplyser Dalby.

Det daglige kosthold

Start dagen med et glass vann og drikk jevnt utover hver time. Spis frukt og grønt til hvert måltid, en smoothie som mellommåltid og kutt ut alle blandingsprodukter så langt du kan. Spis ren fisk, rent kjøtt og kylling, magre meieriprodukter og for all del ikke glem de grove kornproduktene som inneholder masse antioksidanter, vitaminer og mineraler. Innarbeid faste måltider, gå i gang med regelmessig mosjon og få tilstrekkelig søvn. – Jeg anbefaler også alle å ta tilskudd med Omega 3 og vitamin-D fra september og utover, sier Dalby.

Smoothier

Liv Irene Dalby tenker det er greit med smoothier, men da som et tillegg til et sunt kosthold eller som et mellommåltid eller frokost.
– En god grunnoppskrift er frosne bær som legges i blenderen på kvelden. Hiv oppi en halv banen, en halv desiliter mager yoghurt, kesam, Biola, melk eller juice, et egg, en spiseskje olje og en liten neve havregryn. Kjør blandingen om morgenen. Du kan gjerne ha et knekkebrød ved siden.
Ønsker du en mer detoxaktig variant er denne god: 2 store grønnkålblader uten stilk , en banan, en avocado og 2, 5 desiliter eplemost. Smak til med ingefær og lime. Noen runder i blenderen, og så er den klar til å drikkes.
– Jeg er ikke tilhenger av et strengt kostregime med mindre det er en årsak til at du må det. Å kose seg er viktig, men det holder med en dag i uken. Utover det er det klokest å la det gå på «det jevne» med gode rutinen i et langsiktig perspektiv.

Husk at du alltid bør gjennomføre en detox i samråd med en medisinsk fagperson. Ikke alle detoxprogrammer passer for deg. Om du for eksempel har diabetes, lavt blodsukker, har sykdommer eller spiseforstyrrelser skal du ikke gjennomføre faste eller juicekurer.

 

Berit Kvifte

Legg til en kommentar

Instagram

Username or hashtag @spabeautymag is incorrect.

Advertisement

SpaBeauty